Dünyada 500 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mobilya sektörünün en önemli oyuncularından biri Türkiye oldu. Son yıllarda tasarım ile öne çıkan Türk mobilyacıları, şimdi de zincir markalarla yurtdışında yayılıyor. Önümüzdeki 1.5 yıllık süreçte yurtdışında 100, yurtiçinde ise 200’e yakın yeni mağaza açılması bekleniyor.
Yılda ortalama yüzde 10 civarında büyüyen mobilya sektörü, zincir markaların yeni yatırımlarıyla daha da ivme kazanıyor. Hem yurtiçinde hem yurtdışında yeni şubeler açan mobilya markaları, Türkiye’yi bu alanda Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri haline getirdi. Son yıllarda tasarımla da öne çıkan Türk mobilya sektörü bugün önemli markalarla ihracatı da artırmaya çalışıyor. Mobilya alanına yatırım yapmak isteyen girişimcilere tavsiyelerde bulunan sektör temsilcileri, “Bugün 300 bin liralık yatırımla markanın franchise’nı almak mümkün. Bu yatırım 2-3 yıl içerisinde geri dönebiliyor” diyor. Sektörün önümüzdeki 1.5 yıllık süreçte hedefi yurtdışında 100, yurtiçinde ise 200’e yakın yeni mağaza açmak.
ÇİFT HANELİ BÜYÜME
* Türkiye mobilya sektörü gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında ivmesini her geçen gün artırıyor.
* Son 10 yılda ihracat rakamları iki kat artış gösterdi. Bu artışın devam edileceği düşünülüyor.
* Mobilya ihracatı 3 milyar doları aştı.
* Türkiye mobilya sektörü cari açık vermeyen ve ihracat rakamları ithalat rakamlarının yaklaşık üç katı olan bir sektör konumunda.
* Ülkenin hemen hemen her yerinde üretim mevcut.
* Dünya mobilya sektörünün yıllık büyüme oranı ise yüzde 4.
FRANCHISE ŞARTLARI
* Franchise şartları yurtiçi ve yurtdışı formatlarda değişkenlik gösterebiliyor.
* Birçok marka franchise giriş bedeli talep etmiyor. Reklam katkı payı için de ön şart yok.
* Bu alana yatırım yapacak doğru girişimci ile marka buluştuğu taktirde çalışmalar başlıyor.
* Yatırım tutarı ülkeden ülkeye farklılık gösterse de bugün anahtar teslim bir mobilya mağazası ortalama 300 bin liraya mal olabiliyor.
* Bu yatırımın geri dönüş süresi ise 2 ile 3 yıl arasında farklılık gösteriyor.
PERAKENDE DENEYİMİ BÜYÜK AVANTAJ
Türkiye’de son yıllarda birçok şehirde mobilya üretimi gerçekleşmeye başladı. Ancak satış noktasında markalı zincirler daha çok dikkat çekiyor. Bugün birçok ülkede Türk mağazalarının bulunduğunu anlatan sektör temsilcileri, yatırımcılarda aradıkları özellikler hakkında da şu noktalara dikkat çekiyor:
“Bu alana yatırım yapacak girişimcilerde herhangi bir deneyim aranmıyor. Ancak perakende sektöründe tecrübeli olan
kişiler her zaman bir adım önde. Ve tabii ki çok çalışmak. Girişimcilerimiz sadece para yatırıp kazanmak isteyenlerden değil, kendini bu işe adayacak kadar çalışkan kişilerden tercih ediliyor. Markaların yatırımcılara yönelik düzenlediği pek çok eğitimde öne çıkan konulardan biri de bu.”