Çok severek satın aldığınız bazı mobilyaların bazıları zaman içerisinde sizin için vazgeçilmez yaşam objelerine dönüşebiliyor ancak zamanın etkisi diye de bir şey. Her şey gibi mobilyalar da eskiyor ve ilk günkü gibi yepyeni görünmüyorlar. İşte ahşap mobilyaların en büyük avantajı da burada ortaya çıkıyor. Ahşap mobilyalarınızın ilk günkü gibi görünmesini sağlayabiliyorsunuz. Hem de çok basit uygulamalarla!
Bazı mobilyalar var ki yıllardır kullanılmış olmaları nedeniyle ve özellikle görüntüleri sebebiyle size "beni bırak" diye bağırıyor! Ancak yine bazı mobilyalar var ki ne kadar bağırırsa bağırsın gerek tasarım gerekse fonksiyonel özellikleri sebebiyle vazgeçilmez hale geliyor. Hele bir de artık o tasarımdan üretilmiyorsa... Böyle bir durumda mobilyanızdan vazgeçmek zorunda değilsiniz! Tabi ahşapsa! Doğal bir malzeme olan ahşap yenilenebilir özellikleriyle de tercih sebebi oluyor. Çok sevdiğiniz ahşap mobilyalarınızı yenileyebilir böylelikle hem onlardan ayrılmamış olur hem de ekonominizi korumuş olursunuz. İşte size ahşap mobilya boyamanın püf noktaları...
Ahşap Boyama İçin Ortamı Hazırlayın!
Hangi mobilyayı boyamak istediğinize karar verdiyseniz boyama işlemine geçmeden önce ortamı hazırlamalısınız ki ardından bir de meşakkatli bir temizlik süreci yaşamayın. Çünkü boya hem bulaşması kolay bir malzemedir hem de temizlenmesi zor bir malzeme. Boyama işlemini evinizin içinde yapacaksanız ortalığın kirlenmemesi için etrafı naylon ya da gazete kağıdıyla kaplamalısınız. Ardından boyayacağınız ahşap mobilyanın tozunu almalı ve mobilyayı işleme hazır hale getirmelisiniz.
Zımpara Aşaması
Her ahşap boyama işleminde zımpara yapmak gerekir mi? Elbette gerekmez. Ama en iyi sonucu almak ve mobilyanızın yepyeni görünmesini sağlamak istiyorsanız zımpara yapmanızı tavsiye ediyoruz. Boyayacağınız mobilyanın yüzeyi parlaksa, zımpara yapmadan boyadığınızda kısa bir süre içinde boyanın dökülmeye başlayacağını hatırlatalım. Diğer yandan, daha önce boyanmış olan bir yüzeyde ya da kaplama mobilyalarda, zımparasız çalışmanız çok zor olabilir çünkü boyanın tutması için birkaç kat üst üste boyamanız gerekebilir. Mobilyanızın yüzeyinde pürüzler, delikler ya da boya dökülmeleri varsa da zımpara yapmak zaten gerekiyor. Böyle bir durumda bir kat astar boya sürmeniz daha iyi sonuç almanıza destek oluyor.
Zımpara işleminin sürecin en meşakkatli işlemlerinden biri olduğunu bilmelisiniz. Bu noktada herhangi bir boya veya benzeri işlemden geçmemiş mobilyalarla işler daha da zorlaşabiliyor. Bu tarz mobilyalar için ince bir zımpara seçmelisiniz. Cilalı mobilyalarda ise önce ince, sonra kalın zımpara kullanmanız gerekebiliyor. Siz malzemeler bakımından her duruma hazırlıklı olmalısınız. Cilanın kalınlığına bağlı olarak zımpara numarasının küçülmesi gerektiğini unutmayın. Zımparayı yaparken aşırı güç kullanmayın ve ağacın yönüne dikkat edin. Özellikle parlak yüzeylerde yüzeyin boya tutacak biçimde matlaştırması gerektiğini bilmelisiniz.
Daha İyi Bir Sonuç İçin Astar Atın
Mobilyanızın daha iyi görünmesini istiyorsanız astar atmak önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntemle mobilyanın üstünde bulunan boyadan tamamen kurtulabiliyor ve yeni boyanın düşmesini de engellemiş oluyorsunuz. Burada hemen altını çizmekte fayda var; astar çektikten sonra bir kez daha ince zımparayla zımpara yapmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra artık mobilyanızı boyamaya başlayabilirsiniz.
Boyamaya Başlamadan Önce
Boyamaya başlayabilirsiniz dedik ama bu işin daha doğru boya, renk ve fırça veya rulo seçimi var. İyi bir sonuç alabilmek için işin tüm inceliklerini bilmeli ve tabi uygulamalısınız. İlk olarak malzemenize uygun bir ahşap boyası seçmeniz gerekiyor. Farklı yüzeylerin farklı yoğunlukta boyalara ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Sürekli temas edeceğiniz bir mobilyayı boyayacaksanız sağlık sertifikası olan ürünlerden yana tercih yapmalısınız.
Boya malzemelerinizi seçerken boyayacağınız yüzeyin türü ve genişliği önemli. Geniş yüzeyler için büyük rulolar, ince detaylar içinse küçük fırçalar seçmelisiniz ki boyama işleminizi daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilin. Bizce boyamaya başlamadan önce en dikkatli şekilde yapılması gereken aşama renk seçimi. Çünkü dönüşü yok. Eğer renkten tatmin olmazsanız aldığınız sonuç sizi mutsuz edecek ve belki de her şeye sil baştan başlamak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle renk seçiminde mobilyanızın kullanım alanını ve çevresindeki mobilyalarla uyumunu da gözetmenizde fayda var. Su bazlı boyaları seçmeyi de unutmayın. Böylelikle boyadığınız yüzeylerin çok daha hızlı bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
Boyama aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de nokta boyanın ne kadar inceltilmesi gerektiği... Çok kalın ya da aşırı inceltilmiş boyalarla işiniz çok zor olabilir ve istediğiniz sonuçları da elde etmeniz pek mümkün olmaz. İdeal olanı her zaman iki kere boya vurmaktır ancak ikinci katı sürmeden önce ilk katın iyice kuruduğundan emin olmalısınız.
Ahşap Mobilyalarda Vernikleme
Ahşap mobilya boyamanın aşamalarından biri de vernik sürülmesi. Ancak bu şart değil. Mobilyanın daha mat görünmesini istiyorsanız boyama işlemi tamamladıktan sonra vernik sürmeseniz de oluyor. Ya da bazı boya türlerinde zaten vernik kullanmaya gerek kalmıyor. Bunu boya satın alırken mutlaka öğrenin. Verniğin hem mobilyanızın boyasını koruduğu hem de renginde oluşabilecek sararmaları önlediğini de vurgulamakta fayda var.
Ahşap Mobilya Nasıl Korunur?
Tüm işlemleri tamamlayıp ahşap mobilyanızı yenilediyseniz şimdi sırada onu korumak var demektir. Ahşap mobilyanızı korumak ve daha uzun yıllar ondan faydalanmak istiyorsanız direkt güneş ışığından sakınmalısınız. Güneş ışınları ahşap cilasını bozabiliyor. Öte yandan nemli ortamlar da ahşap mobilyalara zarar verebiliyor. Böyle ortamların ahşapta şişme yaptığını hatırlatalım. Ahşap mobilyalarınızın üzerine sıcak bardak ve tabak gibi eşyaları da direkt olarak koymamalı, mutlaka bir altlık kullanmalısınız.