Ev dekorasyonunda ahşap en çok tercih edilen malzemelerden biri... Çünkü ahşap hem mobilyaları zamansız hale getiriyor hem de girdiği her ortama sıcaklık ve doğallık katıyor. Ancak ahşabı mobilyaları uzun süre kullanmak için çok iyi bakmak gerekiyor. İlk günkü gibi yeni görünmelerini sağlamak içinse iyi temizlemek ve tabi temizlik yaparken de dikkatli olmak önemli. Peki, ahşap mobilyalar nasıl temizleniyor? İşte cevapları!

Evimiz kendimizi en iyi hissettiğimiz yer. En doğal olduğumuz, kendimiz olabildiğimiz evimizde kişiselleştirdiğimiz her şey de oldukça değerli. Özellikle eşyalarımız... Çok severek satın aldığımız eşyalar hayatımızın önemli ve vazgeçilmez parçaları haline gelebiliyor. Yıpransa da, eskise de, yırtılsa da yeri geliyor basit bir koltuktan bile vazgeçemeyebiliyoruz. Her seferinde "tamam artık bunu değiştireceğim" dediğimiz yemek masası, etrafında sevdiklerimizle kaç kere toplandığımızı hatırlayınca birdenbire ayrılamayacağımız bir anıtsal mobilyaya dönüşebiliyor. Hal böyle olunca mobilyaları satın almak kadar, o mobilyalara iyi bakmak, temiz tutmak da gerekiyor ki ilk günkü hallerini koruyabilelim. Özellikle söz konusu ahşap mobilyalarsa bakım ve temizlik açısından çok daha titiz davranmak gerekiyor

Uzun Yıllar Kullanılan Ahşap Mobilyalar

Dekorasyon tarzı ne olursa olsun bir yere ahşap girdiği anda oranın havasını değiştiriyor. Klasik dekorasyonda da modern dekorasyonda da mobilyalarda ahşap her zaman en çok kullanılan malzeme oluyor. Çünkü eğer iyi bakılırsa yüzyıllarca kullanılabilir. Antika mobilyaların pek çoğunun ahşap olması da bu yüzden bir tesadüf değil... Siz de ahşap mobilyalarınızı uzun yıllar boyunca kullanmak ve sizden sonraki nesillere bırakmak istiyorsanız onlara çok iyi bakmalısınız. Özellikle de temizlikleri konusunda çok dikkatli olmanız gerekiyor. İşte ahşap mobilyaları temizlemenin püf noktaları:

• Ahşap mobilyaları temizlemeye başlamadan önce üzerlerinde birikmiş tozları, yumuşak bir toz fırçası, kuru bir bez veya yumuşak kağıt havlu yardımıyla almalısınız. Temizlik sırasında ahşap temizleyici ürünlerden destek alabilirsiniz. Böylelikle çok daha rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Marketlerde ahşap yüzeyler için spreyler de satıldığını hatırlatalım.

• Ahşap mobilya temizliğinde sirke ve su karışımı gibi geleneksel yöntemleri kullananlar var. Siz bu tarz geleneksel temizleme yöntemlerine başvurmadan önce mobilyanızı satın aldığınız yere mutlaka danışın. Her ağaç türü, her türlü kimyasalı ve sıvıyı kaldıramayabiliyor. Eğer soramıyorsanız temizlik malzemenizi mobilyanızın görünmeyen küçük bir bölümünde önce deneyin, daha sonra kullanın.

• Ahşap yüzeyler üzerinde sıvı temizleyiciler kullandıysanız temizleme işleme bittikten sonra yumuşak ve nemli bir bezle mutlaka yüzeyi kurulayın. Nemli kalmamasına özen gösterin. Aksi halde kabarabiliyor.

Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun

Ahşap mobilyalarınızın daha temiz, parlak ve ilk günkü gibi görünmesi için etkili yöntemlerden biri de yılda iki defayı aşmamak kaydıyla mobilyanızı zeytinyağıyla silmektir. Bu sayede ahşabı nemlendirip besleyebilirsiniz. Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli.

Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız. Ahşap mobilyalar hassas yapıda olduklarından onlara özel sıvı temizleyiciler dışında herhangi bir ürün kullanmamakta yarar var. Doğal ürünler kullanmayı ihmal etmeyin. Su bazlı ahşap temizleyiciler mobilya bakımı ve temizliği için ideal bir tercih olabilir. Doğal temizleyicilerle birlikte nemli bir bez yardımıyla da ahşap mobilyalarınızı tamamen kirden ve tozdan arındırabiliyorsunuz.

Temizlik yaparken basınçlı sudan yardım alabilirsiniz. Yapı malzemeleri satan marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz basınçlı su kompresörleriyle ahşaplarınızı derinlemesine ve çok
pratik olarak temizleyebilirsiniz. Mobilyalarınızı temizledikten sonra balmumu ve doğal terebentin karışımı uygularsanız renklerini de koruyarak parlamalarını sağlarsınız. Terebentinin ağır bir kokusu olduğunu hatırlatalım. Bu kokudan rahatsız olanlar çiçek özü yağlarından faydalanabilir.

Ahşap Mobilyalarınızın Yaz Bakımını Yapın

Bahçe, teras ve balkonlar ahşap masa ve sandalyelerin yoğun olarak kullanıldığı alanlar. Hava koşullarından ve dış etkenlerden mobilyalarınızı korumaksa sizin elinizde... Eğer mobilyalarınızın kısa sürede yıpranmasını istemiyorsanız kış aylarını geçirdikten sonra bir yaz bakımı uygulayabilirsiniz. Bunun için mobilyalarınızı biraz zımparalayıp terebentin ya da tik yağıyla beslemeniz yeterli oluyor ve böylelikle sanki o gün satın almışsınız gibi yepyeni görünümleriyle kullanmaya devam ediliyorsunuz.

Ahşap Temizleme Ürünlerinin Özellikleri

Ahşap mobilyaları, malzemeye özel ürünlerle temizlemek oldukça önemli... Ahşaba zarar vermeden, parlak bir görüntü sağlayacak olan ürünleri seçmelisiniz. Bunun için de iyi araştırmalısınız. Özel ahşap temizleyicilerinin durulanmaları gerekmiyor, çünkü bu ürünler ahşabın üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmıyor. Ahşap üzerindeki kir, is ve leke tamamen yok oluyor ve özel parfümleriyle de ortama güzel bir hava katıyorlar. Özel ahşap temizleyiciler temizlik sırasında güç kullanmayı da gerektirmiyor. Mobilya üzerinde hem maksimum koruma ağlıyor hem de mobilyaların yıllara meydan okumasına yardımcı oluyor.

Ahşap temizleyiciler aynı zamanda düzenli kullanıldıklarında daha önceden oluşmuş çiziklerin giderilmesine ve ahşap yüzeyini dış etkenlere karşı korumaya da yardımcı oluyor. Ahşap temizlik ürünlerinin dışında koruma amaçlı ürünler de olduğunu hatırlatalım. Bu ürünler özellikle sudan kaynaklanan lekelere karşı mobilyalarınızı koruyor. Ahşap mobilyaların en büyük düşmanları ise ne yazık ki su lekeleri... Koruyucu ürünler kullanıldığı sürece mobilyalar üzerinde parmak izi, is, kir, toz, nem ve su lekeleri oluşmuyor, matlaşma ve kabarma olmuyor ve malzeme özel dokusunu kaybetmiyor. Deterjan, çamaşır suyu ya da alkollü ürünlerle temizlik yapmak ise doğal cilaya zarar veriyor.

Kendi Cilanızı Kendiniz Hazırlayın

Eğer hazır ahşap temizleyicilere ve koruyuculara güvenmiyorsanız evde kendi ahşap cilanızı kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Yarım tatlı kaşığı limon esansı yağı ile 125 ml zeytinyağını bir şişede güzelce karıştırın. Çok iyi çalkaladığınızdan emin olduktan sonra elde ettiğiniz bu özel karışımla ahşap mobilyalarınızı silin. Bu karışım mobilyalarınız için doğal bir koruma kalkanı oluşturacak ve evinizin tertemiz kokmasını sağlayacak.